‘Prije mjesec dana EP BiH je prema Vladi FBiH uputila inicijativu za povećanje cijene uglja za 20%. Tada smo rekli da ćemo tu cijenu pokušati amortizovati našim unutrašnjim procesom. To i sada kažem. Ono što je sporno i što je problem su porezi i doprinosi koji nisu uplaćivani u zadnjih 12 godina. To bi bio strašan udar na EP. Ta bi se sredstva mogla riješiti povećanjem cijene ili to riješiti kroz reformu kako bi rudnici bili samoodrživi i da to sami plate,” rekao je za N1 Admir Andelija, direktor EP BiH.

Andelija smatra da su sve dosadašnji direktori rudnika i EP BiH odgovorni za stanje u kojem je energetski sektor danas. Dio odgovornosti, rekao je Andelija, snosi i Sindikat: ”Ukoliko bi mi ispunili zahtjeve Sindikata došlo bi do povećanja cijene struje. Sporazum koji je usaglašen sa Sindikatom je povećanje za 20% cijene uglja, te obaveza da u 2022. godini rudnike učinimo efikasnijim i samoodrživim. To bi spriječilo povećanje cijene struje”.

‘‘U prethodnih 12 godina u rudnike je uložila 320 miliona KM u opremu i mehanizaciju. Ostalo je po novim investicionim odlukama da se uloži u RMU Kreka i RMU Kakanj. Efekti ulaganja su skoro pa nikakvi. Naći ćemo opravdanje… podaci su neumoljivi,’‘ rekao je direktor EP BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. EP BiH je također kroz podršku, kroz avanse dala 203 miliona KM u prethodnih 10 godina rudnicima i to je primjedba revizije da to nismo trebali raditi: ”Reorganizaciju smo počeli u aprilu 2020. godine. Napravili smo akcioni plan koji sadrži 18 tačaka, operativni plan, i krenuli smo u realizaciju. Izmjena načina upravljanja i nova organizacija unutar zavisnih društava: to su dvije glavne faze. Rudnici ne mogu sve da izdrže što je kolektivnim ugovorima, zakonima definisano kao obaveza poslodavaca. Znali smo da je to najteža odluka i sa Sindikatom smo sjeli 19.5.2021. godine u kojem smo u sedam tačaka propisali način realizacije ključnog zadatka: izrada Pravinika o radu i izrada Pravilnika o radnom učinku”.

Tokom svog obraćanja Andelija je istakao da postoji višak administrativnog osoblja u rudnicima, a manjak proizvodnog osoblja – što se mora promijeniti. Novi sastanak između socijalnih partnera zakazan je za sutra u 10h u Vladi FBiH, potvrđeno je za N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…