Kvalitet zraka u učionicama od velikog značaja je za zdravlje i postignute rezultate učenika, zaključak je okruglog stola kojeg je u Zenici organizovalo udruženje Eko forum.

Uz podršku OSCE misije u BiH, u okviru projekta “Misli o prirodi!”, u Zenici su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog u Kantonu Sarajevo 2021. godine, kao i moguća rješenja korištenjem opreme za filtriranje zraka u zatvorenim prostorima.

Samir Lemeš, uime Ekoforuma Zenica, je kazao da je provedena studija u Kantonu Sarajevo utvrdila da je u učionicama u kojima borave djeca zrak zagađen te da je potrebno poduzeti konkretne mjere na rješavanju i te problematike kao i problematike zagađenja zraka napolju.

“Često govorimo samo o vanjskom zagađenju. Dok rješavamo uzroke, moramo sanirati i posljedice, a jedan od načina za to su i uređaji za filtriranje zraka u učionicama kao što je to uradila Makedonija. Ovim okruglim stolom želimo povezati javne ustanove, kompanije i NVO sektor kako bismo proveli pilot projekt. On bi se zasnivao na tome da Vlada ZDK u nekoliko škola instalira takve uređaje kako bi se popravio kvalitet zraka, a uključili smo i Institut zdravlja kako bi vršili monitoring”, izjavio je Lemeš.

Pojasnio je da bi uspješnost pilot projekta rezultirala dugoročnim aktivnostima na rješavanju ove problematike.

U ime Savjeta za zelenu gradnju i članica tima koja je studiju radila u Kantonu Sarajevo Sanela Klarić je kazala da postoje načini unaprijeđenja kvalitete zraka u učionicama.

“Mi svi bar 90 posto vremena provodimo unutar prostora, a roditelji misle da su djeca u sigurnim prostorijama u vrtićima i školama, ali u tim prostorima je jako veliko zagađenje. Rezolucije o kvaliteti zraka su usvojene u Goraždu, KS i u Tuzli, a naš projekt želimo nastaviti u školama gdje bismo ugradili određene sisteme prečišćivača ili zelene zidove, kako bismo dali argumentovana rješenja prema vladama”, kazala je Klarić.

Pojašnjava da lokalne sredine imaju dosta kapaciteta da prečišćavače zraka mogu i sami proizvoditi i time zaposliti nove ljude.

Aida Kulo-Ćesić s Medicinskog fakulteta u Sarajevu kaže da je zagađenje u grijnoj sezoni puno veće.

U Kantonu Sarajevo PM2.5 čestice idu do šest puta većih vrijednosti nego je dozvoljeno u učionicama, a opasne su po zdravlje djece iz više aspekata. Čestice zagađenja CO2 idu do tri puta većih vrijednosti, a osim ma zdravlje utiču i ma akademske sposobnosti djece”, kazala je Kulo-Ćesić.

Respiratorne probleme dodatno zadaje i visoka temperatura u učionicama te isušen zrak pa je sve više djece s respiratornim oboljenjima i imaju potrebe za pumpicama.

Cilj okruglog stola je da se ukaže na moguća rješenja za unapređenje kvaliteta zraka u učionicama u školskim objektima u Zeničko-dobojskom kantonu, a podršku bi pružila i kompanija Man Hummel kao proizvođač sistema za prečišćavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…