Umjesto deklerativne podrške suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija moraju da pokažu posvećenost svojim vrijednostima kroz djela te se jače angažovati u BiH kako bi odgovorili na strane uticaje u zemlji, izjavili su za Chicago Council on Global Affairs politički analitičar Jasmin Mujanović i profesorica na američkom univerzitetu Nebraska-Linkoln, Patrice McMahon.

Mujanović je za Chicago Council on Global Affairs objasnio razloge za trenutnu političku krizu, te naveo da je u svjetlu čestog negiranja genocida u BiH bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko uveo zakon o zabrani negiranja ratnih zločina, nakon čega je stranka BiH člana Predjesdništva Milorada Dodika započela inicijativu bojkotovanja državnih institucija.

Međutim, Mujanović je rekao da je Dodikova stranka veoma brzo prekinula taj bojkot te nastavila svoju ulogu u institucijama, ali da nastavlja sa politikom kojoj je cilj u suštini secesija entiteta Republike Srpske.

“Ono za šta se oni angažuju je formalni proces secesije bez upotrebe termina secesija,” izjavio je on.

“Tehnički oni tvrde da je to odgovor na zakon o negiranju genocida, ali je zapravo vrlo jasno da su svi ovi zakoni koji su u procesu donošenja napisani i pripremljeni mnogo prije nametanja zakona protiv negiranja genocida”, ocjenio je.

McMahon je navela da je još 2008. ili 2009. godine pisala članak za Foreign Policy “gdje smo već tada razgovarali o kraju Dejtona” ali da postoji neki novi elementi u trenutnoj krizi.

“Ova ideja da Republika Srpska želi da se odvoji od Federacije nije sada posebno nova stvar”, rekla je ona. Međutim, navela je da je ono što je novo u tome stanje u svijetu te priusustvo Kine na Zapadnom Balkanu.

“Mislim da je dio onoga što stoji iza ovoga što se sada dešava i razlog za moju zabrinutost to što je ovo dio mnogo veće igre i mnogo ozbiljnije igre,” rekla je.

“Dakle, mi smo ovih dana usmjereni na (Vladimira) Putina i ono što on radi u Ukrajini, kao i drugdje, ali ne možemo zaboraviti da postoji još jedan igrač u regionu, Kina. A Kina je bila dosta ispod radara, mi zaista ne govorimo mnogo o kineskoj umiješanosti na Balkanu”, upozorila je.

McMahon je rekla da “Kina definitivno ima veliku strategiju” i da su BiH i Zapadni Balkan dio iste.

Također je izjavila da Kina “radi stvari dosta drugačije of Rusije” te da, dok je Rusija “veoma glasna” u svojim namjerama, Kina je dosta suptilnija.

Ocjenila je da Kina nije previše zainteresovana za etnička pitanja te da joj glavni interes leži u političkom i ekonomskom smislu da osigura “više prisustva u Evropi.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…