Podgoričke Vijesti unijele su pometnju u čitav region navodnim saznanjima o tome da je nekadašnji izaslanik Donalda Trumpa, Richard Grenell, kao lobista u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nudio uklanjanje ili odlazak Milorada Dodika sa političke scene, u zamjenu za podršku Vašingtona samom Vučiću. Poznati njemački politikolog Bodo Weber kaže za N1 da Grenell nije taj koji bi mogao da nudi takav aranžman. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da Dodik ima dvije opcije na stolu koje mu je ostavila Amerika.

Priča podsjeća na dobar triler. Kako navode Vijesti, na sastanku u Trumpovom hotelu u Vašingtonu, bivši izaslanik Bijele kuće Richard Grenell, u ime Aleksandra Vučića kao lobista, nudio je Dodikovu glavu, u političkom smislu, u zamjenu za podršku samom Vučiću i Vladi Srbije. Njemački politikolog Bodo Weber u takav razvoj događaja ne vjeruje.

„Gospodin Grenell da pokuša da napravi drugačiju sliku regije? On je sada privatnik. Da li je on lobista za predsjednika Vučića? On uporno insistira da nije. Mi to ne znamo. Ne znam šta bi on mogao da ponudi. On nije neko ko bi sada mogao nešto nuditi, a kamo li preko gospodina Trumpa“, kaže Weber.

Dušan Janjić ne sumnja da se sastanak Grenella sa Markom Đurićem i republikanskim kongresmenima dogodio, ali da je Grenell, smatra Janjić tu radio posao lobiranja, što je uobičajena stvar u Vašingtonu.

„Zapravo da je on taj sastanak organizovao zbog potpisivanja pisma predsjedniku Bidenu koje bi bilo odgovor na pismo demokratskih kongresmena. I ovdje je Dodik bio više kao dokaz zašto treba podržati Vučića, odnosno ja mislim da je to bilo najavljivanje distance Vučića od Dodika“, ističe Janjić.

Po Janjićevom viđenju Dodiku je američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara predočio da je igra blizu kraja i da mu je jedna opcija da nastavi sa blokadom Bosne i Hercegovine i da bi time ugrozio Republiku Srpsku. Međutim, kaže Janjić, Dodiku je ostavljena i alternativa.

„Druga opcija je ta, da iako je vodio pogrešnu politiku, stane sa njom i da omogući formiranje jedne prelazne koncentracione Vlade koja bi pripremila Republiku Srpsku za izbore i gdje bi se u tim uslovima RS lakše izborila za svoje interese u promjenama izbornog zakona i promjenama Ustava“, kaže Janjić.

Weber smatra da odbacivanje Dodika nije u duhu Vučićeve dosadašnje politike.

„Odnos Srbije, odnosno Beograda i Banjaluke i prije Vučića je bio specifičan po tome što su predsjednici Srbije uvijek koristili Dodika kao remetilački faktor da bi svoj položaj poboljšali prema Zapadu“, naglašava Weber.

Bosna i Hercegovina bi izbore na državnom nivou trebalo da održi sljedeće jeseni, a kao krajnji rok za izborne izbornog zakona navodi se maj sljedeće godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…