Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Evropi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki obrambeni funkcioner pod uvjetom anonimnosti, prenosi agencija Hina.

SAD u Evropi ima oko 60 hiljada vojnika.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisutnost NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu obrambenu pomoć.

Američki predsjednik Džo Bajden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videa razgovarali o krizi na istoku Evrope. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sisteme za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Bajden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Vašingtona i Moskve, no da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon “što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu”, kazao je Jurij Ušakov, službenik Kremlja. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…