BIH

Ambasada SAD: Nema opravdanja za retoriku o secesiji koju smo čuli iz Banja LukeNema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banja Luci”, naveli su.

Svaka radnja koja se poduzima u pravcu raspada BiH bi prekršila Dejton i nosila bi teške posljedice, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu komentirajući proteste i prijeteće poruke sa mitinga u Banja Luci.

“SAD su posvećene principima Dejtona da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Oni koii traže funkciju u BiH trebaju poštovati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se čuje glas građana i prestanu da iznose lažne i netačne informacije glasačkoj javnosti o izbornom procesu u BiH.

Nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banja Luci”, naveli su.

Također istakli su da izborna tijela imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju.

“SAD poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste. Oni su dio svake demokratije”, saopćeno je.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top