“Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodali su kako bi takve radnje bile neustavne i antidejtonske.

“Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu. Neodgovorno je od lidera da pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve”, poručeno je još.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a istakli su kako će nastavit podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključeno je u odgovoru za N1.

Također, iz britanske ambasade su poručili kako je “Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno pomaganju građanima BiH da izgrade bolju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj državi sa jakim institucijama. Oružane snage BiH su ključni dio te sigurnosti, i ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje. Priče o otcjepljenju ili poništavanju napretka postignutog zadnjih dvadeset šest godina dovode do podjela i služe samo za odvraćanje pažnje sa napretka po pitanju transparentnosti, otvaranja radnih mjesta i bolje budućnosti za djecu ove zemlje”.

Podsjećamo, u četvrtak je održana sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj je usvojen dokument u kojem se navodi da će RS, ukoliko ne dobije svoje vojne formacije i pravosuđe, aktivirati pravo na samoopredjeljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…