Vlada Norveške uvela je striktnije zahtjeve testiranja na virus korona kako bi se usporilo širenje soja omikron tako da od danas u ponoć svaka osoba koja dođe u tu skandinavsku zemlju mora biti testirana bez obzira na vakcinalni status, saopšteno je iz norveške Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ako postoji centar za testiranje na graničnom prelazu, putnik mora da se testira na mjestu događaja ili nekom drugom mjestu koje odrede vlasti.

Ukoliko ne postoji takav centar na graničnom prelazu, putnici moraju da se testiraju u roku od 24 sata po dolasku u zemlju.

U tom slučaju putnik će biti u mogućnosti da izabere između brzog antigenskog testa u javnom centru za testiranje ili brzog antigenskog samotestiranja.

Ako je brzi antegenski test pozitivan, bez obzira da li je uzorak uzet u centru za testiranje ili u slučaju samotestiranja, osoba ima zakonsku obavezu da u roku od 24 uradi PCR.

Ovaj zahtjev odnosi se i na ljude koji su u potpunosti vakcinisani ili su se oporavili od Covida 19. Svi putnici iznad 12 godina moraju da nose maske u javnom prostoru kako bi se izbjegao kontakt do momenta kada dobiju negativni rezultat testa.

U saopštenju se napominje da će pojačane mjere ponovo biti predmet razmatranja za dvije sedmice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…