Građani pojedinih dijelova Tuzle i Lukavca u posljednja dva dana osjećaju smanjenje u isporuci toplotne energije. Razlog je smanjena isporuka iz Termoelektrane (TE) Tuzla, koja je opet uzrokovana nedostatkom uglja zbog obustave rada u svim rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– U skladu s raspoloživim resursima, odnosno prilivom uglja jer rezervi nemamo, neznatno smo smanjili temperaturu tople vode za grijanje Tuzle i Lukavca. Temperatura vode se usklađuje s vanjskom temperaturom. Radimo s jednim kotlom Bloka 3, što je dovoljno da podmirimo potrebe na ovaj način – kaže direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović.

Sve se, kako je rekao, radi u saradnji s Centralnim grijanjem Tuzla i Javnim preuzećem Rad iz Lukavca.

– Ovaj način rada možemo držati relativno kratko. Ukoliko u roku od nekoliko dana ne počne isporuka uglja, onda će redukacija toplinske energije morati biti značajnija – naglasio je Džananović.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja Suljo Sarić kaže da je isporuka toplotne energije otprilike manja za 20 posto, ali da je svi građani Tuzle ne osjete podjednako.

– Zapadni dio grada, koji je bliži TE Tuzla, praktično ne osjeti redukciju. U naselju Solina od jučer nema grijanja nikako, zbog konfiguracije našeg sistema i to sada popravljamo. U istočnom dijelu grada generalno imamo smanjenje oko 10 posto, a nešto se osjeti i u centralnom dijelu Tuzle. Dakle, u nekim dijelovim grada sve je uredu, negdje se redukcija osjeti 20 posto, a negdje se tri dana osjeti 100 posto – navodi Sarić.

TE Tuzla za sada nije reducirala isporuke toplotne energije za privredne subjekte, a njih nije malo.

– Ta isporuka je sudbinski u vezi s ugljem i ukoliko se nešto brzo ne riješi, bit ćemo prinuđeni da uvedemo redukcije što će se negativno odraziti na proizvodne procese – navodi Džananović.

Termoelektrana Tuzla nije imala zalihu uglja za mjesec u momentu kada je stala proizvodnja u rudnicima, iako je to po važećim pravilnicima trebala imati.

– Razlog je deficit u isporuci uglja u prethodnom periodu. Zboga toga sada radimo protočno, odnosno iskoristimo sve što nam dopreme u toku dana – pojašnjava Džananović.

Elektroprivreda BiH je još prošle sedmice najavila da su isporuke toplotne i električne energije sve izvjesnije. U isporuci toplotne energije ta faza je već počela, a takav scenarij nije nemoguće očekivati i kada je u pitanju električna energija. Naravno, tada ne bismo govorili samo o Tuzli i Lukavcu.

– Mjera redukcije električne energije se ne može primijeniti na ograničen lokalitet, dakle na jedan dio FBiH, odnosno dio konzuma. TE Tuzla je jedan od proizvođača i naspram proizvodnje se regulira potrošnja. Ako do redukcije, ne daj Bože, dođe, to je u nadležnosti sektora za upravljanje i elektrodistributivnih područja – pojašnjava Džananović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…