Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu Tužilaštva Brčko distrikta BiH protiv Aladina Bisera (37) koji se tereti za likvidaciju Fethije Mihmića Opana počinjeno 31. maja u mjestu Jagodnjak kod Brčkog.

Biser je optužen da je u obližnjoj šumi udarcima drvenom drškom od sjekire, u predjelu glave, ramena i ruku žrtvu lišio života iz koristoljublja.

Odveo žrtvu u šumu

Optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio likvidaciju Mihmića.

– On je optužen da je 31. maja, oko 7:30 sati, vozilom odvezao oštećenog u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve- navodi se u saopćenju Tužilaštva Distrikta.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80. 000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević koji identitet je izmislio kako bi oštećenog držao u zabludi

Produžen pritvor
Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i lišen sčlobode , a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor. Trajanje pritvora prema Biseru u istrazi više je puta produžavano, a produženje ove mjere Tužilaštvo je zatražilo i nakon podizanja i potvrđivanja optužnice kojom ga tereti za krivično djelo likvidacije, iz koristoljublja (iz člana 163 stav 2 tačka 4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

– Prihvativši prijedlog, sud je optuženom produžio pritvor za još dva mjeseca obrazloživši to krivičnim djelom za koje se može izreći kazna deset godina iza rešetaka ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice, ocijenivši da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih likvidacija u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci-navedeno je i saopćenju Tužilaštva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

POTRESNI DETALJI TRAGEDIJE U ZENICI: Mirnes sinu poslao poruku i nagovijestio samoubistvo

Bosanskohercegovačka javnost još je u šoku nakon tragedije koja se dogodila jučer…

Šest godina zatvora za razbojnika koji je otimao novčanike i torbe

Kantonalni sud u Sarajevu je na osnovu dvije optužnice Tužilaštva Kantona Sarajevo izrekao…

TEŠKA NESREĆA U BIH: Poginula 13-godišnja djevojčica, dvije osobe povrijeđene

Na magistralnom putu Grmuša – Bihać oko 15 sati došlo je do…

Policija uhapsila tri osobe zbog pucnjave, tragaju za još jednom

Policijski službenici Policijske uprave Foča identifikovali su i uhapsili tri osobe koje…