ZDRAVLJE

AKO VAM URIN MIRIŠE NA POKVARENU RIBU, OVO UPOZORENJE TREBATE PROČITATIDo promjena u urinu može doći usljed različitih uticaja, kao što je uzimanje novih lijekova, kao i hrana koju ste konzumirali i koliko ste tečnosti popili tokom dana.

Promjena u urinu može da znači i da nešto nije u redu u vašem organizmu, pa je dobro svakodnevno pratiti da li se pojave promjene, odnosno to je jedan od najjednostavnijih samopregleda koji možete da uradite.

Do promjena može doći i zbog trudnoće, kao i zbog prekomjernog unosa kofeina i nikotina u organizam, a u ovim slučajevima najčešće potamni urin.

Bijelo-žuti urin i bistar urin

Normalan urin je svijetlo žute, odnosno zlatno žute boje, a uzrokovan je urobilinogenom, pigmentom urina. Ako je boja urina svjetlija nego inače, to znači da je urin razblažen, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju urina, a ako je urin zamućen znači da ste u organizam unijeli premalo tečnosti. Bistra mokraća se pojavljuje zbog velikog unosa tečnosti, odnosno pokazuje da ste dobro hidrirani.

Intenzivna žuta boja urina

Za intenzivnu žutu ili narandžastu boju krivci su najčešće lijekovi, poput antibiotika ili lijekova protiv crijevnih parazita, kao i lijekovi koji se koriste u hemoterapiji. Također, krivac može biti vitamin B2 koji se nalazi u mliječnim proizvodima, jajima, mesu, kao i u zelenom lisnatom povrću. Pored toga, žuto-narandžasta boja može biti uzrokovana i dehidracijom, odnosno zato što ne nadoknađujete dovoljno tečnosti koju ste izgubili znojenjem, povraćanjem ili dijarejom. U tom slučaju svakako pokušajte da se natjerate da popijete što više tečnosti. Za ovu boju mogu biti zaslužni i mrkva i citrusi, ali da bi došlo do ove pojave morate ih pojesti u velikoj količini. Ozbiljniji problem je što se u urinu nalazi veliki nivo žuči, odnosno žučnog pigmenta – bilirubina, iu tim slučajevima je veoma važno da se obratite ljekaru.

Ružičasta ili crvena boja urina

Poznato je da nakon konzumiranja velike količine crvenog voća i povrća, naš urin dobija istu nijansu. Jedna od takvih namirnica je cvekla, tako da nemate razloga da brinete da li vam je urin nakon konzumiranja crven. Međutim, crvena boja urina može da znači i prisustvo krvi u urinu, što je pravi znak upozorenja. Osim što je krv u urinu indikacija da je došlo do nekih infekcija, uzrok može biti i tumor – zato se što prije obratite svom lejkaru da biste uradili neophodne testove. Također nema razloga za brigu ako ste počeli da uzimate nove lijekove, poput laksativa ili nekih antibiotika, koji mogu izazvati crvenu boju. Ako ste posljednjih dana vježbali veoma intenzivno – to može biti i razlog crvene boje jer ste možda izazvali lagano krvarenje.

Tamno smeđa boja urina

Kao i kod crvene boje urina, tamno braon boju može izazvati i određena hrana, kao što su grah ili rabarbara. Također, antibiotici i laksativi mogu biti uzrok ove boje, kao i posljedica dehidracije. Međutim, smeđa boja urina može biti pokazatelj i ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su problemi sa jetrom, bubrezima i bešikom. Sa ovom bojom prvo pokušajte da pijete više tečnosti da biste isključili mogućnost da je uzrok dehidracija, a ako nema promjena – posjetite ljekara ili urologa da utvrdite u čemu je problem. Tamno smeđa boja urina može postati crna, posebno u slučajevima kada često koristite laksative.

Plavi i zeleni urin

Plava i zelena mokraća također mogu biti rezultat konzumiranja lijekova, kao i hrane koja sadrži vještačku plavu boju. Međutim, najčešće se prijavljuju slučajevi zelenog urina, jer nastaje miješanjem potrošene plave boje i prirodnog žutog pigmenta urina.

Ako ste primijetili da vam urin „miriše“ na trulu ribu, evo šta bi to moglo da znači. U većini slučajeva, urin sa mirisom ribe kod žena nastaje zbog različitih ginekoloških i spolnih bolesti. Miris ribe označava umnožavanje stafilokoka, streptokoka i drugih mikroba.

Također može ukazivati na prisustvo genitalne infekcije (gonokok, klamidija, trihomonas, ureaplazma) ili povrede vagusa. Neprijatan miris mokraće od trule ribe jedan je od simptoma spolno prenosivih bolesti kao što su kandidijaza i bakterijska vaginoza. Ako urin miriše na ribu duže od 2-3 dana, potrebno je konsultovati se sa urologom ili ginekologom kako bi se utvrdio tačan razlog ove promjene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top