ZDRAVLJE

AKO TOKOM NOĆI ČESTO IDETE U TOALET, EVO KAKO STATI: UROLOG SAVJETUJE ČARAPE DO KOLJENAČesto buđenje tokom noći i ustajanje radi odlaska u toalet je prava muka. Taman ste utonuli u san, a onda se  “bešika” probudila. Najčešće je pogođen jači pol. Urolog iz Nortvestern medicinskog centra dr Edvard Šefer otkriva kako muškarci da stanu na put tome.

Šefer je također primijetio da je nagon za mokrenjem preko noći, inače poznat kao nokturija, povezan sa pritiskom na bešiku izazvan povećanjem prostate.

Ne samo da je važno koliko pijete prije odlaska u krevet, već i šta pijete. Prema doktorovim riječima, ako uzimate ili pijete nešto što je diuretik, proizvodićete više urina u roku od dva do četiri sata nakon konzumiranja tečnosti. Zato izbjegavajte uveče napitke koji sadrže u sebi kofein.

Prema Klivlendskoj klinici, pijenje alkohola tokom noći može da poveća želju za mokrenjem usred iste. I to nije nimalo strano, zato se trudite da izbjegavate nenormalne količine piva ukoliko želite da se naspavate i pritom, probudite se sutradan bez mamurluka.

Dr Šefer je objasnio da periferni edem, zadržavanje tečnosti u nogama, može da utječe na količinu mokrenja i kod muškaraca i kod žena. Noću dok ležite, tečnost može da stigne u vaskularni prostor što vaši bubrezi mogu da pročitaju kao “povećana tečnost”. Doktor zato savjetuje nošenje kompresivnih čarapa.

(Mondo)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top