ZDRAVLJE

AKO PIJETE VODU NA OVAJ NAČIN, UNIŠTAVATE CRIJEVA I VARENJE: STIGLO UPOZORENJE, SVI PRAVIMO TU KOBNU GREŠKUHladna voda osvježava i gasi žeđ, posebno ako su visoke temperature.

Međutim, nekoliko sekundi nakon gutanja efekat bledi, a zadovoljstvo koje smo osjetili nestaje… Ali šteta koju ledena voda nanosi tijelu ostaje mnogo duže. Zašto je hladna voda opasna?

Svi volimo da se osvježimo hladnom vodom, posebno kada su visoke temperature, ali da li je to zdravo? Brojne studije bavile su se uticajem hladne vode na zdravlje, pa se pokazalo da ona štetno djeluje na organizam, a evo kako…

Negativan uticaj na crijeva

Kako se tijela na hladnoći skupljaju, tako se i voda skuplja – u dodiru sa kožom sužava pore. Isti efekat je i u stomaku, krvni sudovi se sužavaju, ometajući proces varenja. Ako pijete hladnu vodu sa masnom hranom, masti se “stvrdnu” u jednjaku.

Takva hrana je teško svarljiva, pa se osjećate kao da imate kamen u stomaku.

Narušava imuni sistem i energiju tijela

Ledena voda koja “prolazi” kroz crijeva negativno utiče na energetski metabolizam. Tijelo ne koristi energiju za varenje hrane, već za regulisanje temperature, što na kraju rezultira dodatnim gubitkom tečnosti. Hladna voda izaziva stvaranje sluzi, što značajno smanjuje imunološku funkciju organizma.

Zato ono što su vam u djetinjstvu govorile mame i nane – da ne pijete hladnu vodu jer ćete se prehladiti – zapravo ima smisla.

Prednosti tople vode

Za razliku od hladne vode, ispijanje tople vode zapravo može biti veoma korisno.

Evo prednosti unosa tople vode:

– hidratacija tijela je značajno ubrzana

– podstiče se proizvodnja prirodnih digestivnih enzima

– razbijanje hrane je mnogo lakše

– smanjuje se nadimanje crijeva

– procesi detoksikacije kroz kožu se ubrzavaju

Ako usvojite naviku da pijete vodu sobne temperature, ili još bolje – malo toplije, poslije kratkog vremenskog perioda primijetit ćete poboljšanje procesa varenja i manju potrebu za šećerom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top