Minimalna plaća u Federaciji FBiH je tema koja sve više zaokuplja javnost jer od 2016. godine iznosi 406 KM, mada poslodavci tvrde da je ona sada od 520 do 600 KM. Ipak, u narednih 15 dana Vlada Federacije BiH bi trebalo da donese dokument, uredbu kojom bi se regulisala visina minimalne plaće u FBiH, a koja bi bila povećana od 35 do 50 posto.

Podsjećamo, jučer je u Mostaru održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije na kojoj je između socijalnih partnera koje čine poslodavaci, predstavnici sindikata i Vlade FBiH, razgovarano o minimalnoj plaći.

Povećanjem minimalne plaće spriječiti rast ostalih plaća

Kao što je poznato, Savez samostalnih sindikata BiH ima dvije struje. Jedna je okupljena oko Mevludina Bektića, a koja učestvuje u razgovorima u ESV-u, a druga oko Selvedina Šatorovića, koji je zvanično predsjednik SSSBiH.

– Predstavnici Vlade FBiH na sjednici ESV-a su kazali da će pripremiti neki dokument u kome će definirati tri stvari, minimalnu plaću po trenutnom Zakonu o radu FBiH, zatim, minimalnu plaću po budućem zakonu koji stoji u parlamentarnoj proceduri, i treća stvar je pitanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru. Dakle, puno je ugovora u javnom sektoru u vezi s minimalnom plaćom gdje je osnovica ta minimalna plaća. Povećanjem minimalne plaće dižu se sve plaće i to treba spriječiti. To su tri stvari koje bi trebalo da sadrži taj dokument. Mi smo rekli kada to napišu da nam dostave – ispričao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Dodaje kako bi provedba uredbe o minimalnoj plaći, koja podrazumijeva njeno povećanje u rasponu od 35 do 50 posto, počela od 01. januara 2022. godine.

Razgovarali smo i sa Mevludinom Bektićem, predstavnikom Sindikata BiH.

– Zaključak sa ESV-a je da se u roku od sedam do 15 dana Vlada FBiH očituje po našim zahtjevima da se podigne najniža plaća, promijeni iznos u rasponu od 35 posto koje je predlagao premijer FBiH, a mi smo tražili na postojeća zakonska rješenja da najmanje bude 50 posto. To je prvi korak. Mi smo pristali na 50 posto povećanja minimalne plaće kako radnici ne bi imali i dalje 406 KM. Nismo odustali od našeg ranijeg zahtjeva da minimalna plaća bude 70 posto od prosječne plaće u FBiH, to je drugi korak – rekao nam je.

Igrokaz za javnost, statisti i klimoglavci

Podsjećamo, Savez samostalnih sindikata BiH, na čijem je čelu Selvedin Šatorović, u parlamentarnu proceduru uputio je nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

– Jučerašnja takozvana sjednica ESV-a za teritorij FBiH predstavlja ništa drugo do igrokaz za javnost i sve radnike koji s nestrpljenjem očekuju kada će se njihov ekonomsko-socijalni položaj poboljšati. Nažalost, predstavnici Sindikata na toj tzv. sjednici su u čitavoj toj priči predstavljali statiste i klimoglavce, ne uzimajući u obzir sveukupno stanje u društvu i činjenicu da radnici od svojih plaća žive ispod svake granice siromaštva. Porazno je za sve “sindikalne lidere” koji u tom igrokazu zagovaraju povećanje minimalne plaće za 50 posto kada je svima poznato da potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi 2.100 KM, kada znamo da nam treba prosječna plaća FBiH da bismo kupili osnovne životne namirnice i preživjeli mjesec, a istovremeno da oko 250.000 radnika prima plaću od 650 KM. Stav SSSBiH je da minimalna plaća mora biti 1.000 KM – kazao nam je Šatorović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…