Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona će do kraja dana podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora Fuadu Kasumoviću i još pet osoba.

Mjera pritvora biti će tražena za osumnjičene inicijala K.F., D.V., B.K.A, H.B., M.A. i O.Z., dok će prijedlog za određivanje mjera zabrane biti upućen za osobe inicijala K.A., O.M., M.E. i K.A.,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela Organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Prouzrokovanje stečaja te oštećenje povjerilaca.

“Razlozi zbog kojih će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene, su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršitelje, da će ponoviti krivično djelo,  u odnosu na osumnjičene inicijala K. F. (Kasumović Fuad) i B.K.A. (Baručija-Kapidžić Almira) prijedlog će biti podnesen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a u odnosu na osumnjičenog inicijala K. F. prijedlog će biti podnesen i zbog vanrednih okolnosti, s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva ZDK.

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Podsjetimo, za sutra u 11 sati zakazan je skup podrške građana ispred Gradske uprave Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…