BIH

Ahmetović uputio poruku probosanskim strankama: Sada je vrijeme da budete zajedno, ne poredite Šmita sa HitleromPoručuje da politička većina u EU podržava BiH i zapadni Balkan, ali da se mora izaći iz “rolne” da su svi protiv BiH, jer ima mnogo država koje su uz BiH.

Nisu ispunjene sve želje HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem. Nije uvedeno “legitimno predstavljanje”, ističe Ahmetović.

Aktuelni zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović aktivno se bori za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Pomno prati dešavanja u našoj zemlji, a tako je bilo i sa izborima održanim 2. oktobra.

Pozitivnim je ocijenio izlazak naroda na izbore održane 2. oktobra, kao i to što su oni protekli mirno.

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona, rekavši da je ta odluka iznenadila cijelu Evropu.

– Ne znam da se igdje desilo ono što se desilo u BiH u izbornoj noći. To nema nigdje na svijetu da se mijenja zakon i Ustav bez da pitate narod koji je na dan izbora pozitivno birao. Time je poslao jak signal i nama u Bundestagu i Briselu, Vašingtonu. Zbog toga sam kritikovao tu odluku – rekao je Ahmetović za “Hayat”, te dodaje:

– Šmit kao parlamentarac to sebi nikada ne bi smio dozvoliti. Zagreb, Brisel ili Pariz ne bi sebi ovo dozvolili. Kao EU i UN, moramo se prestati igrati sa BiH kao da je neka lopta za pitanje ko je jači ili bolji. Moramo početi sa strategijom šta hoćemo da radimo sa tom državom, regijom i šta je bitno sa narodu. Njemačka i EU stoje iza Bosne i Hercegovine, velika je to nada i time što je nametnuo i uradio u izbornoj noći se gasi ta nada. To je opasno za stanje demokratije u BiH.

Ahmetović navodi kako je Šmit uradio u više od 12 mjeseci i dosta dobrih stvari, prvenstveno je odblokirao izborni proces koji je zbog HDZ-ovih ucjena bio pod znakom pitanja.

– Ta stvar koja se desila na dan izbora, nije slučajna. Šmit i OHR nisu sami donijeli tu odluku. Hrvatska je godinama i mjesecima radila u EU, Briselu, Londonu i Vašingtonu da se ovako nešto desi, da mijenja Izborni zakon i Ustav. Međutim, nisu ispunjene sve želje HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem.

Nije uvedeno “legitimno predstavljanje”, a to je da Hrvat bira Hrvata, Bošnjak Bošnjaka i Srbin Srbina. Nije Šmit uveo sve što je tražila Hrvatska. To nije velika njihova pobjeda, jer vidimo da Čović još uvijek nije zadovoljan. On još uvijek traži da se izbor člana Predsjedništva promijeni. Pola-pola je trenutno.

Najveći problem je za mene momenat korištenja tih ovlasti. Birani su novi političari, institucije, nada, dobri rezulati probosanskih partija na cijelom teritoriju. U RS-u ima jaka opozicija, a ne samo SNSD, iako smo vidjeli malverzacija na izborima. Ustav i Izborni zakon su se trebali mijenjati u skladu sa Vencijanskom komisijom, koja je tražila da se to mijenja godinu ranije, a ne na dan izbora. Imamo jasnu poziciju, rekli smo da to nije naš vid politike, ali ono što znamo, jeste da su SAD i Velika Britanija podržale. Nije kraj još uvijek – smatra Ahmetović.

Ističe kako nijedna zemlja u svijetu nema politički sistem kakav ima Bosna i Hercegovina.

– Vidimo da se EU pokušava vratiti na status Quo 1995. godine kada je potpisan Dejton. Međutim, ne možete se 2022. godine, kada se dosta toga promijenilo, vraćati na jedan dokument iz 1995. godine koji je jako bitan, ali moramo da vidimo strategički kako da BiH vodimo prema jednom demokratskom sistemu. Svaki sistem je bolji nego taj u BiH, to vam garantujem.

Ne razumijem kako Hrvatskoj nije u interesu da radi na evropskom putu BiH, nego samo na jačanju jedne partije. Kada bi se u BiH birao jedan predsjednik na prostoru cijelog teritorija, to bi bio Hrvat, katolik, Željko Komšić. Zašto?

Zato što kaže da je državljanin BiH, zato što radi na teritorijalnom integritetu i suverenittu zemlje i cijeni sve narode, bez obzira na vjeru i naciju. Imamo potencijalnu većinu za građansku ideju i žalosno je da neke države u EU blokiraju tako nešto, jer se boje da će izgubiti neki uticaj. Mi kao Njemačka i Brisel, moramo pomoći BiH da ne bude kao ping pong loptica, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Kina, možda i Turska, nego da ide suverenim putem, Federacija zajedno sa RS-om. Da u Banjoj Luci, Sarajevu, Doboju, Tuzli, Mostaru vidimo dobar i prosperitetan demokratski život – ističe Ahmetović za Hayat.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top