Danas će, pred Okružnim sudom u Banjaluci biti održano ročište bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i Slavku Bojiću, direktoru firme “Procontrol”, koji su uhapšeni u akciji koja je sprovedena pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, 15. septembra ove godine, zbog sumnje u višemilionske zloupotrebe u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Odbrana i tužilaštvo će pred Okružnim sudom ukrstiti argumente o ukidanju pritvora osumnjičenima, ali kako saznajemo za Zeljkovića i Bojića je zatraženo određivanje pritvora za dodatna tri mjeseca, o čemu bi morao odlučiti Vrhovni sud.

Prethodnih dana se spekulisalo da su pojedini uhapšeni u aferi “korona ugovori” tražili nagodbu sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske, ali nije bilo zvanične potvrde takvih informacije.

Uz Zeljkovića i Bojića u istoj akciji su uhapšeni i Saša Marković direktor turističke agencije “Travel for fun” i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding”, ali je za njih, prema saznanjima N1, donesena odluka o ukidanju pritvora.

Prije nekoliko dana Dragan Tolimir, advokat Slavka Bojića, obavijestio je javnost o trajno narušenom zdravstvenom stanju branjenika zbog čega je zatražio njegovo puštenje iz pritvora.

Danas u kratkom telefonskom razgovoru za N1 kaže, “pribavljeni su svi dokazi, od Suda očekujem da uvaži činjenicu da nikakvog ugrožavanja javnosti u prethodnom periodu nije bilo”. Najavljuje da će se na ročištu pozvati na nalaz ljekara u kojem stoji da je “postupanje Suda i Tužilaštva prema njegovom branjeniku nehumano”. Ocjenjuje da je u slučaju “korona ugovori” riječ o političkom progonu u kojem, kako navodi, “neko svjesno pokušava od svega da napravi slučaj da bi mogli da to primjenjuju u drugim predmetima”.

Podsjetimo, Branislav Zeljković je, kao kadar Ujedinjene Srpske imenovan za direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…