Bliži se punih mjesec dana od tragične smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon rutunske operacije očnog kapka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Njeni roditelji Amila i Muris u vječnoj boli do kraja života, nakon otpusnog pisma s KCUS-a gdje je Džena završila već u komi, nakon zastoja srca i reanimacije tokom operacije još su više očajni. Očekuju pravdu i krivicu onoga ko je odgovoran. No, njihov iskaz u policiji bio je posljednji u ovom pravnom slučaju, do sada.

Jedan od najboljih advokata krivičara, Almin Dautbegović, pristao je pro bono preuzeti ovaj slučaj. Branilac je oštećenih roditelja. Prvi svoj intervju daje za N1.

N1: U kojoj je uopšte fazi postupak nakon smrti male Džene Gadžun, nakon iskaza u policiji roditelja i otpusnog pisma, čini da je kako je sve stalo ?

Dautbegović: Predmet je u fazi istrage koju vode dvije tužiteljice. Trenutno se čeka na rezultate obdukcije. Ne mogu ovog momenta procijeniti da li je ovo korektno vrijeme koliko se čeka nalaz obdukcije, ali u svakoj varijanti neophodno je sačekati nalaz koji bi morao dati odgovor na pitanje ‘zašto’?

N1: Šta potom?

Dautbegović : To će mi omogućiti dalji pravac djelovanja- podnošenje krivčnih prijava protiv odgovornih, mada vjerujem da će tužilaštvo to uraditi ex oficio ( po službenoj dužnost, op.a.). Osim toga podnijećemo parnične tužbe za naknadu svih vidova štete koje mogu proisteći iz ovakvog slučaja.

N1: Koliko je po Vama , s obzirom na Vaša dugogodišnje iskustvo u krivičnim procesima ovo kompleksan predmet ?

Dautbegović : Morate znati da ovaj predmet ima granice koje su uokvirene u sam predmet, a sve ostalo što prevazilazi sam predmet je neka druga priča. Ona se svodi na uređenje zdravstva, posebno u oblasti ‘privatluka’. Postoje već nove inicijative za proteste.

N1: Pročitali ste izvještaj zdravstvene inspekcije koji ukazuje na brojna drastična kršenja zakona u privatnim ordinacijama, koje su uključene u slučaj. Kako taj izvještaj komentarišete i koliko je on bitan Vama kao advokatu roditelja, oštećene strane ?

Dautbegović : Ako već pravimo paralele sa zapadnim razvijenim, politički uređenijim državama i kažemo često pravosuđe je ovako ili onako, policija, poreski sistem… pitanje koje se nameće u vezi ovog slučaja i šire glasi – kakav je sistem zdravstva i privatnih zdrastvenih ustanova u Evropi ? Može li se tamo nešto ovakvo desiti ? Kako su pravno oblikovane zdrastvene ustanove u Evropi ?

N1: Ova tragična smrt malene Džene pogodila je javnost u BiH – imate li Vi sada reakcija na sporost kompletnog pravnog procesa?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…