Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info ugledni advokat Kadrija Kolić prokomentarisao je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, kazavši kako je postupajući tužitelj prekršio sve standarde u pogledu pravične i zakonite istrage, na štetu osumnjičenih.

-Kako prema dokumentima tužilastva istraga u ovom predmetu traje, već duže od četiri godine, postupajućeg tužitelja treba pozvati na odgovornost. Prekršio je sve standarde u pogledu pravične i zakonite istrage na štetu osumnjičenih, te je tako svaki argument tužilastva pred tom činjenicom u smislu navoda da im treba vrijeme da saslušaju još 11 svjedoka je lišen svake materijalno pravne osnove. Jer je tužilastvo imalo više nego dovoljno vremena da okonča istragu.

Tako da sam siguran da KV Vijeće Kantonalnog suda Zenica mora razmišljati i o dignitetu samog suda i sudija, te kod ovakve pravne situacije mora uvažiti žalbu odbrane i osumnjičene pustiti iz pritvora.

I u ovom predmet javni interes nesmetanog vođenja Grada Zenica nadmašuje neznatan ili nikakav javni interes nesmetanog vođenja istrage.

Dalje ova vrsta krivičnog djela se primarno u krivičnom postupku dokazuje javnim ispravama koje je donosilo privredno društvo “Zenicatrans” d.d. i njegovi organi kao i Skupština grada Zenice.

Imajući u vidu ove i druge pravne argumente, gospodin Kasumović će brzo doći na svoje radno mjesto i svojoj porodici – zaključio je Kolić za 072info.

Inače, na određivanje pritvora Kasumoviću njegov advokat Asim Crnalić uložio je žalbu, a ishod konačne odluke vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda Zenica bit će poznat u roku od 48 sati od momenta zaprimanja žalbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…