Zakoni o porezima na dohodak i doprinosima su ekonomska nužnost, ali oni moraju biti usvojeni u najboljem mogućem obliku, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.
Porezni efekt

On podsjeća da su ovi propisi prvi put spomenuti u reformskoj agendi iz 2014., prije nekoliko godina formulirani u sadašnjem obliku, pa su zastarjeli, jer nam se, u međuvremenu, dešavaju recesija, pandemija…

Istakao je da nije protiv usvajanja ovih zakona, ali poziva na oprez.

– Pozivam na oprez zato što, iako se tako tvrdi, porezni efekt neće biti neutralan, već on ide u smjeru ekstrakcije bogatstva iz realnog i privatnog ka javnom sektoru. Ovaj porez Vlada u ovom obliku ne mijenja u smislu da građani plaćaju manje, već da plaćaju više – kaže Čavalić.

Kao najveće manjkavosti vidi olako uvođenje progresivnih stopa oporezivanja i povećanje određenih stopa sa 10 na 13 posto.

Imamo paradokse

Smatra da su velike manjkavosti i preveliko opterećivanje ugovora o radu, ne rješavanje pitanja frilensera i drugih koji doprinose za zdravstvo i PIO uplaćuju po osnovu ugovora o radu, ali i prijedlog da se oporezuju naslijeđene nekretnine.

– Mišljenja smo da treba izbaciti bilo kakvu priču o oporezivanju nekretnina u slučaju nasljedstva. Sumirano, to ne bi bili samo ekonomski već socijalni nemiri, jer mi smo društvo koje je orijentirano ka nekretninama. Tačno je da imamo paradokse da ljudi s minimalnim prihodima žive u stanovima od 200.000 KM, ali to bi stvorilo izuzetan pritisak na njihove nasljednike koji realno nemaju mogućnost da plate date poreze. To bi stvorilo začarani krug poreznih obaveza – ističe Čavalić.

Nismo baza za porez

Upozorava da se sistem oporezivanja dohotka razvio u bogatijim zemljama.

– Kad je dohodak postao dovoljno visok, onda se krenulo s tim oporezivanjem i u progresiju. Izuzev nekih 2 do 5 posto populacije, mi nemamo toliko visoke dohotke da bismo mogli olako dizati porez na dohodak, uključivati sve više oporezivog i razmišljati o progresivnom oporezivanju. Mi nemamo taj luksuz. Zemlja s niskim dohocima ne može biti baza za porez na dohodak – ističe Čavalić za Avaz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…