Adel Kabaš, osumnjičeni za ubistvo Mehmeda Meše Ramića koje se desilo prije sedam dana u sarajevskom naselju Pofalići, dva puta je bio osuđivan zbog počinjenih više krivičnih djela, saznaje portal “Avaza”.

Kabaš zvani Dasta nakon pucnjave na Pofalićima istu noć, uz pomoć uhapšenih i pritvorenih Edvina Imamovića i Igora Zuke pobjegao u Crnu Goru, nakon čega je Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS za njim raspisao potjernicu.

No Kabaš je prema informacijama “Avaza” dva puta osuđivan za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i izazivanje opće opasnosti.

On je presudom Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 0 K 200660 11 K osuđen 23.januara ove godine za krivično djelo iz člana 328. stav 1. u vezi člana 323 stav KZ FBiH kaznom zatvora od sedam mjeseci.

Istom presudom predložena je i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta.

Kabaš je i osuđivan i 2018.godine. Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 675973 17 K od 27.novembra 2018.godine, Kabaš je osuđen za krivično djelo iz člana 323. stav 3. u vezi stava 1. član 362.stav 2 u vezi stava 1 KZ FBiH i član 52.stav 1 tačka a ZONDINOM-a, na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. No, ova kazna je zamjenjena radom za opšte dobro na slobodo u trajanju od 90 dana.

Naime, u Krivičnom zakonu ederacije u članu 44 .stoji:

“Odluka da se kazna zatvora zamijeni radom za opće dobro na slobodi zasniva se na ocjeni da, uzimajući u obzir sve okolnosti koje određuju vrstu i mjeru kazne, izvršenje kazne zatvora ne bi bilo prijeko potrebno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, ali istovremeno uvjetna kazna ne bi bila dovoljna za postizanje opće svrhe krivičnopravnih sankcija”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…