Sutkinja iz Prijedora Drena Marin osuđena je danas u Okružnom sudu Banja Luka na deset mjeseci zatvora zbog više krivičnih djela povreda zakona od sudije.

Također, izrečena joj je mjera zabrane obavljanja dužnosti sudije na dvije godine.

Teretila se da je svoju sestru advokaticu Sandu Zubanović postavljala za branioca po službenoj dužnosti u postupcima protiv maloljetnika, kako bi joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Djela su počinjena od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine kada je Marin radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru. U međuvremenu je otišla da radi u Okružni sud, ali je suspendovana nakon podizanja optužnice.

Optužnicom joj je stavljano na teret da je nezakonitosti počinila u vršenju službene dužnosti i to u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika.

– Sa ciljem pribavljanja imovinske koristi advokatici iz Prijedora optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je tu advokaticu postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka – navodilo se u optužnici Tužilaštva RS-a.

Dodaje se da je donošenjem nezakonitih rješenja optužena povrijedila odredbe Zakona o krivičnom posupku RS-a, koje su bile na snazi u trenutku donošenja rješenja.

– Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena – precizirano je ranije iz Tužilaštva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…