Iz koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da će više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine do 22. decembra izlaziti na ulice da dobiju podršku građana i građanki

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ jučer je započela kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH u više od 70 bh. gradova i općina.

Peticiju za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića je za 24 sata potpisalo 10.000 građana i građanki.

Iz koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da će više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine do 22. decembra izlaziti na ulice da dobiju podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa.

Peticiju je moguće potpisati i putem online obrasca.

U saopćenju se navodi da bi mašine za skeniranje glasačkih listića spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova.

Elektronska identifikacija birača bi spriječila zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu te imati rezultate izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta – navodi se u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…