Za dvije decenije napravio kolekciju od 1.000 starih modela mobitela

10
Ozdželik radi kao serviser mobitela u Vanu

Sahabetin Ozdželik (Sahabettin Ozcelik), koji radi kao serviser telefona u turskom Vanu, u 20 godina napravio je kolekciju sa hiljadu mobilnih telefona, javlja Anadolija.

Prije četiri godine se preselio iz Juksekove, u Hakariju u centar grada i tamo popravlja mobilne telefone.

Kako je kazao, odlučio je da skuplja stare modele telefona koje popravlja oko 20 godina.

U tom periodu lopovi, koji su ušli u njegovu kuću, ukrali su 700 od 1.700 mobilnih telefona različitih modela koje je prikupio tokom svog rada.

Ozdželik, koji preostale mobilne telefone izlaže u sobi svoje kuće, pažljivo se brine o telefonima koji su se prodali na hiljade u vrijeme njihove proizvodnje.

Ozdželik je rekao da se ovim poslom počeo baviti prije 20 godina. Zanimali su ga telefoni i tada je počeo skupljati stare modele.

Podsjetio je da se stari modeli telefona više ne proizvode zbog stalnog razvoja novih modela telefona.

– Nakon nekog vremena odlučio sam napraviti kolekciju misleći da ljudi neće moći pronaći ove telefone. Imam telefone koje sam upravo kupio i popravio. Držim ih u svojoj kući. Svi telefoni rade. Baterije također, još uvijek rade. Imao sam 1.700 telefona, ukrali su 700 – ispričao je.

Istakao je da su svi telefoni vrlo rijetki i imaju veliku vrijednost.

– I ranije su davali razne ponude, ali ja nisam dao svoju kolekciju. Namjestio sam sobu u svojoj kući posebno za telefone. Povremeno mi je teško da se brinem – dodao je Ozdželik.

Izvor: Avaz.ba