Nova mutacija koronavirusa otkrivena u Norveškoj

22
U Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa

Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni ljekar opštine Trondhajm Tove Restad (Røsstad), dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa. 

Norveški tabloid Verdens Gang prenio je da je nova mutacija koronavirusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na sjeveru zemlje, prenosi TASS.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj koronavirusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopćio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mjesečno.

– Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i procjeni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama – navodi se u saopćenju.

Izvor: Avaz.ba