Dan svjetskih premijera i noć zatvaranja 14. Mostar Film Festivala

25
Dodijelit će i tradicionalnu nagradu

Svečano zatvaranje 14. Mostar Film Festivala (MOFF) održat će se u utorak u 19 sati na platou mostarskog Sajma privrede u Rodoču, gdje će stručni žiri kojeg čine Miro Barnjak, Anila Gajević i Branka Bešević Gajić dodijeliti tradicionalnu nagradu festivala “Stablo ljubavi” najboljim glavnim muškim i ženskim glumcima, kao i najboljem debitantu ovogodišnjeg festivala. 

Predviđena su i kratka obraćanja direktora Slavena Knezovića i organizacijskoga tima, a nakon uručenja nagrada na velikom ekranu bit će prikazani filmovi “Mare”, “Pinocchio”, ali i svjetska premijera filma “Australijanac” redatelja Faruka Sokolovića. 

“Australijanac” je priča i emocija koju nose mnogi koji su tokom rata otišli iz svog doma, grada, zemlje i osjećali sve veću čežnju za suncem svoga neba, priopćeno je iz MOFF-a.
Tokom današnjeg dana Mostar film festival donosi i svjetsku premijeru dokumentarno-istraživačkog filma “Svedočanstva” redateljice Branke Bešević Gajić u amfiteatru mostarskog Sveučilišta od 12:30 sati. 

Ovaj film bazira se na stvarnim relevantnim svjedočanstvima vjernika koji posjećuju kultnu svetinju manastir Tumane, a koji se nalazi u golubačkoj dolini na samoj dolini istoimenog potoka, 12 kilometara udaljen od Golupca. Posvećen je Svetom arkanđelu Gavrilu, a njegovo osnivanje vezuje se za Miloša Obilića.

Izvor: Avaz.ba